Zurgo

Nem zörög a haraszt…

Technika

Lab4Physics

A természettudományok tanulása mindig lehet mókásabb. Ez volt a Lab4U nevű chilei stúdió társalapító CEO-jának, Komal Dadlaninak az elmélete, amikor a Chilei Egyetemen biokémiát tanult.

„Biciklizni sem lehet könyvből megtanulni, gyakorlatban kell megtapasztalni, milyen is tényleg tekerni. Ugyanez a helyzet a tudománnyal” – mondta Dadlani.

A megoldás? Az iPhone és az iPad beépített érzékelőinek felhasználása arra, hogy a tanárok kísérletekkel változatosabbá tehessék a fizikaórákat. A gyorsulásmérő, a hangmérő, a sebességmérő, a mikrofon és a kamera nemcsak játékra alkalmas, hanem a természettudományok oktatására is használható.

Így jött létre a Lab4Physics.

Kíváncsi vagy, hogy miben különbözik a távolság és az elmozdulás? Ugorj a You’ve Got the Moves nevű kísérlethez! Csak kezdj el sétálni a készülékeddel, és az felépít egy referenciarendszert, amely grafikákon keresztül megmutatja majd neked a különbséget.

Ha szeretnéd tudni, hogyan néz ki egy hanghullám, próbáld ki a Marie Curie so Wavyt! Fütyülj a mikrofon közelében, és megláthatod a hang alakját az amplitúdó-idő függvényen.

Rengeteg kísérlet segít abban, hogy ne csak könyvekből ismerd meg a fizika törvényeit. Egy kis figyelmeztetés: a feladatokat tizenhárom évesnél idősebb gyermekek számára tervezték. A tanároknak kiegészítő anyagok is elérhetők, így segítve a kísérletek beillesztését az órarendi órákba. „A tehetség egyenlő, a lehetőségek nem. Azzal, hogy lehetővé tesszük mind a tanárok, mind a diákok számára, hogy egy laboratóriumot tartsanak a zsebükben, demokratizálni szeretnénk a természettudományokat” – nyilatkozta Dadlani.

Most rajtad a sor, hogy kísérletezve tanulj. Készen állsz arra, hogy te legyél a következő Nikola Tesla vagy az új Marie Curie?