Zurgo

Nem zörög a haraszt…

Szolgáltatás, Tech

Tisztában vagy vele, mit jelent a virtuális szerver?

Igazából sokszor azért ijedünk meg fogalmaktól, mert azt hisszük, hogy teljesen ismeretlenek számunkra, pedig ez nincs így. Nagyon sokszor csak nem vagyunk annak a tudatában, hogy milyen sok mindent tudunk. Legalábbis én ezt szoktam mondani a diákjaimnak, amikor nyelvtanból vagy irodalomból készítem fel őket a pótvizsgára. A nyelvtant is tudjuk igazából, hiszen mindannyian kiválóan, anyanyelvi szinten beszélünk magyarul, annyira jól ismerjük ezt a nyelvet, hogy ha furcsán hangzik valami, akkor az szemet szúr…

 

Így vagyunk lassacskán az internetes, technológiai eszközökkel is: tudunk a legtöbbnek a létezéséről, csak épp azt nem, hogy mi a csuda az adott dolog. Mondjuk, ha azt mondom, hogy virtuális szerver, akkor sokan biztos szemöldökráncolva kezdenék el tekergetni a nyakukat, ahogy ezt a szöveget olvassák, hiszen még mukkot sem hallottak erről a fogalomról korábban. Legalábbis ezt állítanák.

Én pedig azt állítom, hogy igen is tudják, hogy miről van szó! A virtuális szerver, vagy VPS szerver nem más, mint egy tárhely – Google Drive, Apple Cloud meg ilyenek -, ezeket a virtuális szervereket úgynevezett szerverfarmokon tárolják és jóformán úgy őrzik őket, mint a bankokban a pénzt. Jogos, hiszen nagyjából annyit is érnek, mivel százezres forgalommal bíró honlapok vannak rajtuk, adatbázisok, blogok és még már ezekhez hasonló céges, és magánszemélyekhez köthető adatok.

 

A virtuális szerver különlegessége, hogy rendkívül nagy adatforgalom elfér rajta, de az összekapcsolt gépfarmnak köszönhetően képesek biztosítani a rajtuk lévő honlapokon járó emberek számára a zavartalan, gyors böngészést.