Zurgo

Nem zörög a haraszt…

napvitorla bazárban

Termék

Van olyan napvitorla, amely vízálló?

Tudjuk, hogy a napvitorlák ellenállnak a napnak, de mi a helyzet a vízzel? A vízállóság nagymértékben függ az anyag típusától és vastagságától, amelyből készült. Egyes szabványos árnyalatú gyártmányok normál árnyékolókendőből készülnek, amely kevés védelmet nyújt az eső ellen, ha egyáltalán bármennyit is.

Másrészt a nagy sűrűségű polietilén (HDPE), amelyből egyes napvitorlák készülnek, vékony vízálló membránként viselkedik. A vízálló napellenzők vastagabb HDPE anyagból készülnek, további vízszigetelő kezeléssel, amely nem veszélyezteti porózus, hőátszivárgó tulajdonságait.

Mindaddig, amíg a napvitorla HDPE anyagból készült, az árnyékolóvitorla ferdén vagy csavarással történő felszerelése elősegíti a víz lefolyását a gyártmányról, még akkor is, ha az nem „vízálló” besorolású. Ha gondoskodik arról, hogy a napvitorlát megfelelő feszítéssel (megereszkedés vagy ráncok nélkül) szerelje fel, az is segít megelőzni a víz összegyűlését az anyag közepén.

Azt is érdemes tudni, hogy a napvitorla élettartama nagymértékben függ az anyagtól, amelyből készült, de az általános becslés 3-10 év. A HDPE szövet a hosszú élettartamáról híres, mivel a nehezebb szövetek tovább tartanak, mint a könnyebb anyagok. Azonban az első hibapont általában nem az anyag, hanem a varratok. Következésképpen a megerősített varratszélekkel készült napvitorla kiválasztása jelentősen megnövelheti a gyártmány élettartamát. A vízálló gyártmányokat pedig meglehet vásárolni több fajta kialakításban, háromszög, négyszög és téglalap alakban is, az adott preferenciákhoz igazítva.