Zurgo

Nem zörög a haraszt…

villanymotor, rész

Gépészet

A villanymotor típusairól néhány szóban

Előző részben a villanymotor alapvető tulajdonságait vettük sorra.

EMLÉKEZTETŐ A villanymotor fogalma röviden: egy olyan szerkezetről van szó, ami képes átalakítani a hozzá szállított elektromos energiát egyfajta forgó mechanikai energiává.

Mint írtuk, a villanymotor típusai három fő nagy kategóriára oszthatóak attól függően, hogy milyen típusú árammal működtetik azt. Ez alapján megkülönböztettünk univerzális típust, váltakozó áramú és egyenáramú kategóriát. Megállapítottuk, hogy mivel a váltakozó árammal forgó villanymotorok sokkal nagyobb hatásfokkal tudnak működni a többi típushoz képest, emiatt az ipari gépekben és nagyobb járművekben többnyire ezt alkalmazzák. További érdekesség, hogy az egyenáram alkalmas a tárolásra, így akár akkumulátorokban is „tárolható”, amit a kisebb eszközökre kalibrálnak leggyakrabban, hiszen az idő múlásával az ilyen típusú villanymotorok hatásfoka csökken.

Ezúttal kitérünk arra, hogy a felsorolt három kategóriát más szempontok alapján természetesen további altípusokra is oszthatjuk. A váltakozó áramú motor például lehet szinkron vagy aszinkron, akár egy- vagy háromfázisú is.

A feszültség mértéke alapján szintén újabb altípusokat különböztethetünk meg, de a fordulatszám, üzemmód vagy akár a mágneses anyag fajtája is lehet egy ilyen besoroló szempont. Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenünk az elektrosztatikus, valamint ultraszonikus motorszerkezetekről is, amikről ugyan ritkábban hallhatunk, hiszen alkalmazásuk kevésbé gyakori, mint a fenti ún. elektromágnesen motoroknak.