Zurgo

Nem zörög a haraszt…

villanymotor, motor darabkák

Gépészet

Mi az a villanymotor és milyen típusai vannak?

Sokak számára nem aktuális vagy szükségszerű az, hogy villanymotort vásároljanak. Így azok számára, akiknek viszont szüksége lenne erre, nincsen túl sok tájékozódási lehetőség az interneten.

A villanymotort úgy lehetne jellemezni, hogy egy motorként működő villamos forgógép, ami az elektromágneses indukció elvén működik. Az ilyen eszközök jellemzője, hogy az elektromos áram energiáját mechanikus energiává, azaz forgómozgássá alakítják.

Azok számára, akik nincsenek tisztában azzal, hogy ez mit jelent: a villanymotor mechanizmusa úgy működik, hogy egy mágneses térben elhelyeznek egy speciális tekercset, melybe elektromos áramot vezetnek. Az ebben kialakuló mágneses mező kölcsönhatásba lép az állandó mágnesek közötti mágneses mezővel. Ez az elektromos erő elfordítja a tekercset, mely a motor forgórészét képzi. Attól függően, hogy milyen típusú energiát állt elő a villanymotor, attól függ, hogy milyen motor fajtáról beszélünk. Ha mechanikus energiát állít elő, akkor motornak számít, ha viszont elektromos energiát állít elő mechanikus energia felhasználásával, akkor generátornak hívjuk.