Zurgo

Nem zörög a haraszt…

eladó cégek, hivatalos hölgy

Vállalkozás

Az eladó cégek helyzete

Gyakran előfordul, hogy egy vállalkozást többé nem kíván igazgatni annak tulajdonosi köre, mert elvesztette benne érdekeltségét, vagy nem képes fenntartani annak nyereségességét. Ilyenkor nem feltétlenül kell megszüntetni a vállalkozást, hiszen az eladó cégek piacán nagyon sokféle múltú társaság megtalálható, természetesen igen eltérő értékkel.

Előfordul, hogy akár egy éppen veszteségesen működő vállalkozás is rendelkezik beazonosítható, potenciális üzleti értékkel, mert például különleges termékei vannak, bevált szervezeti struktúrája, esetleg előnyös piaci pozíciója.

Az eladó cégek értékesítése azonban nem egyszerű művelet, így mindenképpen érdemes megbízni erre specializálódott szakembert, aki releváns jogi, gazdasági és számviteli tudással is rendelkezik. Az eladó cégeket általában több kategóriába szokták sorolni az állapotuk, illetve értékük alapján. A legalapvetőbb mérce az eladás oka, vagyis hogy működőképes cégről, vagy feleslegessé vált vállalkozásról van-e szó.

Ezután pedig a legfontosabb megkülönböztető tényező a pályázati és hitelképesség megléte, ugyanis ez még a működőképes eladó cégeknek az értékét is a többszörösére növelheti. Az értékesítési szakember tájékozottsága tehát elengedhetetlen a jó adás-vételi üzlet megvalósulásához. Tudnia kell, hogy az adott iparágban mi az átlagos árszínvonal, továbbá milyen pályázati és hitelfelvételi lehetőségek vannak.

Az eladó cégek értékesítése nem csupán elméleti, hanem összetett, gyakorlati képességeket is igényel, mert az adott vállalkozás profilja, mérete és egyéb tulajdonságai is meghatározhatják az eladás kivitelezését.